Australian politiikka

Australian valtiomuoto on perustuslaillinen monarkia. Sen valtionpäämies on kuningas Charles III, joka on myös Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas ja asuu siksi Lontoossa. Australiassa hänen valtaansa edustaa liittovaltiotasolla kenraalikuvernööri ja osavaltiotasolla kuvernöörit. Käytännössä maata johtaa pääministeri, jolla on laajat toimeenpanovaltuudet.

Australiassa on voimassa äänestyspakko. Naiset saivat äänioikeuden vuonna 1902.[1]

Australia on liittovaltio, joka koostuu osavaltioista ja territorioista. Jokaisella osavaltiolla, Uusi Etelä-Wales, Queensland, Etelä-Australia, Tasmania, Victoria ja Länsi-Australia, on oma perustuslaki ja jonkin verran itsehallintoa. Lisäksi Australialla on kaksi sisäistä terriotoriota, Pohjoisterritorio (itsehallintoalue vuodesta 1978) ja Australian pääkaupunkiterritorio (itsehallintoalue vuodesta 1988), sekä joukko asuttuja saaria, joita hallinnoidaan territorioina.[2]

  1. Mikko Mattila: Valtio-opin johdantokurssi (pdf) Luentomoniste. Yleinen valtio-oppi, Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos, Helsingin yliopisto. Viitattu 28.9.2016.
  2. Robert Terence Lange ja muut: Australia Encyclopedia Britannica. Viitattu 26.1.2019.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search